Vandaag open van 10:00 tot 18:00 Morgen van 10:00 tot 18:00 geopend!
  • oehoe3
  • Mergellandschaap2
  • wasbeer1
  • lynx1
  • sneeuwuil

HET PARK

Lynx korte tijd ontsnapt

20 juni 2023

Dinsdag 20 juni werd even een spannende ochtend voor medewerkers en bezoekers van het Kasteelpark.

De twee lynxen van het Kasteelpark worden jaarlijks geënt. Om ze te kunnen enten moeten ze opgesloten worden in het binnenverblijf. Het mannetje Apache komt altijd zonder problemen naar binnen. Het vrouwtje Spinner is wat nerveuzer en doet dit niet uit zichzelf. Natuurhulpcentrum Opglabbeek komt ons dan helpen met het vangen van Spinner.

Vanmorgen reageerde Spinner echter heel anders dan normaal op de situatie. Ze wilde niet gevangen worden en is vol adrenaline bij het hek omhoog geklommen en door de stroomdraden gegaan.
Hierna is meteen het protocol "ontsnapt dier" in werking gezet. Bezoekers die in het park waren, zijn naar een veilige plek gebracht. De politie heeft assistentie verleent bij de evacuatie van de bezoekers en het op afstand houden van nieuwsgierige omstanders. De dierverzorgers hebben de lynx gelokaliseerd en samen met de medewerkers van Natuurhulpcentrum Opglabbeek op ca. 20 meter van haar verblijf gevangen.

U kunt zich voorstellen dat als een lynx zich in het struikgewas verstopt, het erg lastig is om haar te vangen met een speciaal vangnet. Om de lynx te kunnen vangen is ze daarom het water ingedreven (ze kunnen goed zwemmen). Op deze wijze was het eenvoudig om haar te vangen, te verdoven en terug naar het binnenverblijf te brengen.

Met Spinner is alles in orde. Ze is niet gewond geraakt en is nu aan het bijkomen van haar avontuur.

Het Kasteelpark blijft 20 juni gesloten voor bezoekers (dit geldt ook voor jaarkaarthouders). Op woensdag 21 juni gaat het park weer open voor bezoekers.

We zijn blij dat er geen gewonden bij mens en dier zijn, door het adequate optreden van de medewerkers van het Kasteelpark en Natuurhulpcentrum Opglabbeek. Ook de medewerkers van de politie willen we enorm bedanken voor de fijne samenwerking.