Jonge onderzoekershut de Wasjbear
In het Kasteelpark ligt bij het terras een speciale ‘Wasjbear’, ons ‘ontdek en onderzoek’ gebouw. Hier kunnen kinderen de natuur ontdekken en onderzoeken op heel kleine schaal. Daarvoor zijn in ‘de Wasjbear’ vele soorten microscopen opgesteld. Het onderzoeksprogramma bestaat uit het zoeken naar waterdiertjes en waterplantjes die in het water van de grachten van het Kasteelpark voorkomen.
Zelf aan de slag met een microscoop
Dit gebeurt met begeleiding van een medewerker van het Kasteelpark. De kinderen leren omgaan met eenvoudige middelen om kleine diertjes zodanig uit het water te halen dat ze onder een microscoop kunnen worden bekeken.
Openingstijden
Tijdens de zomerperiode is de Wasjbear elke woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag geopend. Van 13 - 17 uur staan onze medewerkers voor je klaar. Tijdens de winterperiode is de Wasjbear gesloten.
Wat heb je gevonden?
Daarbij gaat grote aandacht uit naar de levensomstandigheden van de diertjes. Bij het onderzoek worden de diertjes en plantjes bekeken, wordt er iets verteld over hun biotoop, hun manier van leven, hun plaats in de voedselketen, voortplanting en wat verder nog interessant is. Op zoekkaarten kunnen de namen van dieren en planten opgezocht worden. De kinderen leren gaandeweg over de natuur en hoe om te gaan met hulpmiddelen en een microscoop.
Diploma
Na een aantal keren het programma gevolgd te hebben en bij gebleken geschiktheid, krijgen de kinderen een certificaat en kunnen zij zelfstandig onderzoek doen en ook andere kinderen helpen bij hun zoektocht door de natuur.
Wetenschappelijk onderzoek
Naast deze puur educatieve activiteit wordt er ook (semi)wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het water, zowel op biologisch, fysisch als chemisch gebied. Uiteraard willen wij als dierenpark de omstandigheden voor de dieren die in en aan het water leven zo optimaal mogelijk houden. De waterdiertjes die in het water leven geven reeds een goede indicatie over de kwaliteit van het water. Daarbij worden dus ook de ontdekkingen van de kinderen tijdens hun onderzoekende speurwerk meegenomen: zien ze bijvoorbeeld veel kokerjuffers, dan weten we dat we ons over het deel van de gracht dat onderzocht is weinig zorgen hoeven te maken.
Terug naar de natuur
Overigens, om nog even terug te komen op de levensomstandigheden tijdens het onderzoek: alle diertjes worden uiteindelijk weer teruggeplaatst in hun eigen stukje gracht. Dat hoort ook bij de les voor de kinderen, je werkt met levend materiaal, hoe klein dan ook, ga er respectvol mee om!
Voor jong én oud
Loop eens binnen in ‘de Wasjbear’ op de tijden dat het gebouw open is en geniet en leer, dit geldt echt voor jong én oud.
Wilt u meehelpen?
En heeft u zin en tijd om mee te werken, geef u op bij een medewerker van het park, we kunnen dan de openingstijden uitbreiden, een van onze wensen voor de nabije toekomst.