• Ruine2
 • lynx2
 • wasbeer2
 • berberaap1
 • witoorpenseel1
 • fazant
 • gansjes1
 • zilvervos1
 • schildpad1
 • wasbeer3
 • ouassant1
 • oehoe1
 • Ruine1
 • eend2
 • lynx1
 • wasbeer1
 • parkiet1
 • damhert1
 • leguaan1
 • kever1
 • zilvervos1
 • activiteit2
 • eekhoorn1
 • eend1
 • kameel1
 • neusbeer2
 • ibis1
 • gans1
 • hagedis1
 • parkiet2
 • kraanvogel1
 • pauw2
 • neusbeer1
 • zwaan1
 • kameel2
 • haan1
 • Wiluil
 • activiteit1
 • kippekes1

BEZOEKERS

Gehaakte dekens

04 juni 2018

D-day op 14 en 15 juli

Grootste gehaakte van de wereld is bijna klaar

Leeuwarden is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Het thema van dit speciale jaar is “Mienskip”, het Friese woord voor “Gemeenschap”, oftewel “Samen staan we sterk”. Er zijn vele culturele projecten op touw gezet en een van die projecten is om samen de “Grootste Gehaakte Deken van de Wereld te maken”. Het project is in 2016 gestart en nadert zijn voltooiing in juli 2018.

Project
De opzet van het project is simpel: haak een grannie van 10 bij 10 cm en maak van meerdere grannies samen een deken van 1.40 x 2.00 meter. Doel is om er 10.000 dekens bij elkaar te krijgen en dan uit te leggen tot De Grootste Deken van de Wereld.

Kasteelpark Born
In Kasteelpark Born werd het idee opgevat om ook aan dit project een bijdrage te leveren. Tijdens de jaarlijkse Kunstmarkt gingen vrijwilligers samen met de bezoekers haken. Vele bezoekers hebben we haken geleerd, andere konden al haken en haakten deze dag enthousiast meerdere grannies.
Van deze grannies hebben we de eerste dekens gemaakt met als beeltenis een pauw en een flamingo.

Limburg haakt aan
Zoals het wel vaker gaat met zulke projecten, start het klein en rolt het zich als een sneeuwbal uit. Vanuit omgeving Maastricht, Born, Echt en Weert gingen haaksters enthousiast aan de slag en vele duizenden grannies en tientallen dekens vonden hun weg naar het Kasteelpark.
Uiteindelijk zijn er in onze regio 55 dekens inelkaar gezet en op transport naar Leeuwarden gegaan.

Mienskip
De kracht van het aspect Mienskip werd steeds duidelijker ervaren. Vanuit Friesland, heel Nederland en later ook vanuit alle windstreken van de wereld werden grannies en dekens ingeleverd. Het beoogde aantal van 10.000 wordt werkelijk gehaald en zelfs overschreden.
Er werden nog meer samenwerkingsverbanden aangegaan: het registreren en opslaan van de dekens werd een project voor studenten van de studie “Transport &Logistiek”, voor het ophalen van de dekens in heel Nederland stelde een bedrijf een busje beschikbaar en met het Fries Museum werd een samenwerking aangegaan ivm de tentoonstelling over Escher en kwamen er diverse dekens in Escherstijl.

D-day
Ook nieuwsgierig hoe deze grootste deken er straks uitziet? D-day (lees: Deken-dag) is in het weekend van 14 en 15 juli. Dan worden op Park Vijversburg, Swarteweisein 2 in Tytsjerk ten oosten van Leeuwarden op een landgoed alle 10.000 dekens uitgelegd.
Op zaterdag 14 juli zijn de dekens te bezichtigen van 10 – 21 uur en op zondag 15 juli van 10 – 17 uur.
De entree is gratis, wel kunt u een vrijwillige bijdrage geven om gemaakte kosten te dekken. Voor degenen die met de trein komen, zijn er pendelbussen tussen station Leeuwarden en Park Vijversburg.
Na D-day is het project nog niet afgelopen. Dan gaan alle ingeleverde dekens naar goede doelen en hopen we vele mensen blij te maken met een warme deken.

Alle haaksters en naaisters die dekens in elkaar gezet hebben, willen we bij deze ontzettend bedanken voor hun inzet!

Meer informatie vindt u op de Facebookpagina’s: “De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld” en “Haak je aan? Haken is verbinden”.

Gehaakte dekens

Ander Actueel